Publicerad i Programmering

Programmering

Vi startar arbetet med programmering på en grundläggande nivå där eleverna programmerar varandra. Vi bygger vidare arbetet med att eleverna får prova att programmera robotarna Blue-Bot, arbeta lite i Schratch och makey mekey.
I läroplanen för grundsärskolan står det att eleverna ska genom undervisningen ges möjligheter att använda digitala verktyg och utveckla kunskaper om programmering. Hur programmering används för att styra föremål, till exempel för rörelse. Redskap, teknisk utrustning och digitala verktyg i närmiljön.

Exempel på lektioner som vi gjort i arbetet med programmering.

Programmeringsjakt

Vad menas med programmering, vilka saker är programmerade, och vad är en bugg och en loop. Vi pratar omkring detta och går sedan på en programmeraringsjakt på skolan. Alla fotar saker de ser på skolan som de tror är programmerade och berättar sedan för sina kamrater vad de hittat.

Saker som är programmerade.

Robothatten

Vi tar på oss robothatten och med enkla instruktioner på en kommunikationskarta instruerar vi varandra till att utföra olika handlingar.

Robothatten.

Här finns instruktioner att skriva ut: Programmerar en robot.  

Programmerar en bil

Vi programmerar en bil ” Inductive truck” att köra efter saker vi ritar på ett papper. Bilen är programmerad att köra efter strecken som vi gör. Vi ritar, skriver bokstäver och annat som bilen kör efter.

Inductive truck kör som vi ritar.

Datastyrd robot

Vi skriver tillsammans instruktioner på datorn i programmet Inprint. Instruktionerna kan vara hoppa rep, snurra, vinka, hoppa etc. Även loop och bugg finns med som instruktion. En elev styr med datorns (med talsyntes) hjälp den elev som är robot.

En elev styr med datorn de andra eleverna att göra olika saker. Vi använder oss av programmet Inprint.

Dansprogrammering

Utifrån materialet Gratis i skolan arbetar vi med dansprogrammering. Materialet finns här: Lektion 2  Här finns Inprint bilder: dansprogrammering

Skapa musik

I kursplanen står att läsa att Digitala verktyg för ljud- och musikskapande samt bildframställning. Rollspel, dramatisering av sånger och berättelser med ljud, musik och rörelse.
Vi skapar musik på datorn på lärplattorna, musik som vi sedan använder när vi ska göra dansprogrammering. I skapandet av musik använder vi oss utav ett program på datorn som heter Soundtrap och en app som heter Paint music.

Vi skapar musik i Soundtrapp.

Egna robotar

Med kartonger, toarullar, äggförpackningar och annat som vi hittar gör vi egna robotar. Robotarna används för att göra en film med greenscreen och stopmotion där de visar hur de följer olika instruktioner.

Här finns robotar att färglägga: Robot

Programmering med appar

Vi programmerar med lärplattorna och använder appar som Loopimal och bandymal.

Vi programmerar i appen loopimal.

Programmera någon att bre en smörgås

Programmeringsarbetet avslutas med att vi instruerar varandra att bre en smörgås.

I kommande inlägg visar vi hur vi arbetat med de olika lektionerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s